Hos fotografen – tips til posering!

Hvordan posere som en pinup?

Her følger noen tips og råd til gode poseringer til deg som lurer litt på hvordan man poserer for å få den rette pinup-stilen.

Å bli fotografert er ikke så lett som det kan se ut til! Selv om en modell på et bilde ser avslappet og bekvem ut, så er hun som regel IKKE det. Det er faktisk en kunst å vri og vende på kroppen så den ser best mulig ut og samtidig se ut som man står/ligger/sitter lett henslengt.

Så råd nr 1 er at det SKAL være ubehagelig. Du må lære deg å skjule det, selv om bena gjør vondt så skal ikke det synes i ansiktet ditt.

Generelt om pinup-posering er at den skal være feminin, leken og kokett. Det er jo ulike retninger innenfor hva man kan kalle pinup – cheesecake, boudoir og den glamorøse Hollywood-stilen.

Cheesecake kalles de bildene som folk flesk kanskje tenker på når det hører ordet «pinup» – humoristiske, uskyldige og søte bilder, som f eks dette:

Akkurat dette bildet er malt av Gil Elvgren, en veldig kjent pinup-maler. Er du nysgjerrig på denne stilen, så google enten «cheesecake pinup» eller Gil Elvgren for inspirasjonsbilder.

Boudoir er bilder ofte tatt i fine hotellrom eller studio med sjeselong, sminkebord, overdådig seng og lignende. Modellen har på undertøy eller nattøy og bildene har en smakfull sexy undertone. Kommende bruder tar ofte boudoir-bilder som de gir sin ektemann som morgengave.


Så har vi den mer glamorøse Hollywood-stilen, som typisk har elementer fra 1940-tallet i seg. Her er det glitter, glamour og eleganse som er i fokus. Dita von Teese har den klassiske, elegante Hollywood-stilen.

Generelle tips for posering er at alle lemmer bør være synlige (to armer, to bein). Hvis ikke kan det fort se litt merkelig ut.

Du skal alltid ha en usynlig tråd gjennom kroppen som går fra hofta og opp gjennom hodet, uansett om du står, sitter eller ligger. Det vil si skuldrene bak, brystet fram (noe som fører til at du automatisk retter ryggen) og haka fram. Vil du ha stramme opp under haka så press tungen opp i ganen (funker best om man ikke har åpen munn på bilder).

Ha alltid «pointy toes» (ballerina-føtter, at du peker tærne nedover) selv om du har sko på. Dette strammer leggmusklene og gjør at føttene ser elegante ut. Dette er spesielt viktig når man sitter og ligger, du trenger ikke stå på tå om du bare står vanlig.

Vakre hender, ikke hold hardt i gjenstander eller knyt nevene. Vær avslappet i hånden selv om du holder ting. Tenk som en ballerina her også, hvorodan de beveger hendene når de danser. Skal du ha hendene ved ansiktet, så behøver du bare såvidt hvile hånden mot f eks kinnet. Ikke trykk den inntil som man vanligvis gjør.

Ikke se rett inn i kamera, se bittelitt til siden for linsa.

Bena skal være samlet i poseringen, enten ved knærne eller ved anklene. Aldri sitt med spredte bein mot kamera!

Ikke vær redd for å «overposere», det går nesten ikke an. Skyt ut hofta alt du klarer, helt til du føler deg skikkelig dum, for det er da formene dine kommer fram.

Øv på ansiktsuttrykk, for å få de typiske uttrykkene som er spesiell for cheesecake så form alle vokalene med munnen, altså A-E-I-O-U-Æ-Ø-Å. Ikke alle på én gang, men hver for seg. Øv i speilet så du selv ser og kan tilpasse resten av ansiktet (løfte øyenbryn, sperre opp øynene etc).

Husk å ikke slappe av når du har en god pose, for da forsvinner den. Alt av muskler får holdes i spenn, og du kommer til å bli varm og svett! Det ser så lett ut når man bare ser på bilder, men det er noe helt annet når en selv skal til pers og innser at det faktisk krever litt. Så ikke gi opp selv om det er tungt!

Ting som er nære kamera virker større, som f eks føtter. Strekker du bena mot kamera så føttene blir nærmest så kan de se store ut i forhold til resten av kroppen.

Du velger selv hvor mye eller hvor lite du vil vise av deg selv. En liten tommelfingerregel innen pinup er at ting skal bare antydes, man kan vise strømpeholder men ikke truse/rumpe. Man kan ha gjennomsiktig undertøy/nattøy men ikke vise kjønn eller brystvorter. Det fins selvfølgelig pinup bilder med synlig bryst eller rumpe, og de er ikke nødvendigvis mindre pinup så lenge de er smakfulle og IKKE vulgære eller utfordrende. Det er som sagt opp til deg som modell, og hva du føler deg komfortabel med.

Har du booket en shoot, så sitt gjerne på nettet og søk opp pinup og finn inspirasjonsbilder til hva du ser for deg. Tema, stil, evt props du ønsker å ha med/låne og type poseringer. Dette er til hjelp til både fotografen og deg selv, ettersom dere begge vet hva du ønsker for shooten.

Dette var en kjapp innføring i hva du bør tenke på, det er bare å spørre om det er noe annet du lurer på! Det fins ett hav av tips, og mange kommer etter spørsmål om saker man ikke tenker over selv.

Og sist, men ikke minst; ikke gi opp! Det er mye å tenke på, det tar tid å komme inn i det, men det er veldig gøy å lære seg! Og tenk på de fine bildene man får! Vi har alle vært der, nervøs og uerfaren. Ta det som en utfordring og lek deg på shoot, tør å slippe deg løs. Det blir ofte veldig bra bilder og opplevelser av det 😉

2 kommentarer om “Hos fotografen – tips til posering!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s