Den klassiske røde leppestiften

Helt siden Kleopatra regjerte med sine skarlagensrøde lepper så har den røde fargen etablert seg som noe vakkert og forførende. Kleopatra selv brukte biller og maur i sin variant av leppestift, senere i Dronning Elizabeths tid besto den av bivoks og planter. I middelalderen trodde man at leppestift og sminke avverget døden. Røde lepper var populært på denne tiden, men det snudde fort når vi kom inn på 1700-tallet. Da ble det sagt at bare prostituerte brukte rød leppestift, og ekteskap kunne bli annulert om bruden brukte sminke før giftermålet var inngått. Sent på 1800-tallet erklærte Dronning Victoria at sminke var upassende og det forble upopulært under hennes tid. På 1900-tallet ble leppestift igjen populært. I 1915 kom den første leppestiften i en metalltube. Før det var den vanligvis innpakket i silkepapir, noe som gjorde den vanskelig å ha i veska. Da patentet på leppestiften slik vi kjenner den idag kom i 1923 så lanserte navn som Chanel, Elizabeth Arden og Max Factor egne leppestifter.

  

På 1930-tallet lanserte Helena Rubenstein den første leppestift med solfaktor. På denne tiden oppfordret også produsenter av leppestift alle kvinner til å kjøpe (og bruke) leppestift som en del av krigsinnsatsen. Nettopp på grunn av krigen så ble leppestift en mangelvare på 1940-tallet, og på bakgrunn av dette utviklet kjemisten Hazel Bishop den første leppestiften som ikke smittet av. I dette tiåret var det også propaganda som uttrykte at det å brukte leppestift var uattraktivt hos menn. På tross av dette så brukte 90% av de amerikanske kvinnene leppestift mot slutten av 1940-årene.                                          

1950 – nå er leppestift tilbake for fullt igjen, men ikke bare det, det var også ansett som sexy å bruke. Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Ava Gardner og Elizabeth Taylor hadde mye av skylden for det, og salget av leppestift steg til uante høyder. Over i 1960- og 70-tallet kom nye farger til, som beige og hvit. I løpet av 70-tallet sørget punken for at også svart og lilla kom på fargekartet. På 1980-tallet kom den djerve rødfargen tilbake, på 1990-tallet kom også plommerød og brune nyanser, men den røde var fortsatt den fargen som stjerner brukte. Fram til i dag er den røde leppestiften stjernenes valg og den udødelige klassikeren som får alles lepper til å se lekre ut.

Noe som fører over til neste tema; hvem kler rød leppestift?

Alle kler rød leppestift! Her er noen tips til rød leppstift, og hvordan finne riktig nyanse for deg.

Start med hudtonen din, har du lys hud (rosa hudtone) så velg nyanser med blått i seg (kalde farger). Det kan være en klar rosa, sterk rød eller mer mot fersken.

Olivenfarget (gul hudtone), da kan det meste passe. Ekstra fint er det med dyp brun eller rød farge med undertoner av blå eller oransje.

Mørk hud, plomme og burgunder. Gjennomsiktig rosa eller beige er fint.

Dette er selvfølgelig bare retningslinjer, prøv litt forskjellig og se hva du selv liker. Er du usikker på om fargen er rett for deg, så sammenlign med tannkjøttet ditt, 1-2 nyanser mørkere og du er innafor.

Rød leppestift – gule tenner? En leppestift med mye oransje i seg kan få tennene til å se gulere ut, prøv å se om du finner en med blå undertoner da det kan ha motsatt effekt.

Har du smale lepper, bruk lysere farger. Mørke farger får leppene til å se smalere ut, har du fyldige lepper og vil dempe de så bruk en mørkere farge.

Hva er rød leppestift laget av idag? Moderne leppestifter består hovedsakelig av voks, olje, parfyme og pigmenter. Og visste du at rødfargen ofte kommer fra knuste cochenille-lus som lever på kaktus (fargen blir også brukt i mye av maten vi spiser)?

Det var dagens leksjon om den lille røde! Håper du finner en du vil elske!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s